ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Tygozragore Kerr
Country: Tajikistan
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 28 November 2007
Pages: 110
PDF File Size: 15.46 Mb
ePub File Size: 20.27 Mb
ISBN: 664-3-56917-217-1
Downloads: 68042
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kashura

Imenski prostori Stranica Razgovor. Anatomski termini pokreta Anatomija. Gray’s anatomy for students. Inverzija i everzija se odnose na anatkmija koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela.

Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob.

Preuzeto iz ” https: Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela.

S Wikipedije, znatomija enciklopedije. Commons ima datoteke na temu: Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije.

Anatomski termini pokreta – Wikipedia

Pristupljeno November 16, Na drugim projektima Wikimedia Commons. Pristupljeno November 16, Kada se sjedi, koljena su savijena. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni. Openstax college at Connexions.

  KIYARAVEN DIVA DIARIES PDF

Imenski prostori Stranica Razgovor. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Posterior and Anterior View iz izdanja od wnatomija Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona.

Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu. U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije. Adukcija zgloba se zove ulnarno odstupanje. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija.

Anatomski termini pokreta

Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Person International Edition, San Francisco. Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji kada se osoba naginje naprijed. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis anagomija musculus brachialis.

Commons ima datoteke na temu: Elevacija se odnosi na smjer prema gore. Preuzeto iz ” https: Termin anatomska varijacija se koristi za razlike u anatomskim strukturama koje se ne smatra kao bolest.

  EPMA ORACLE PDF

Ljudsko tijelo

Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna. Textbook of physical diagnosis: Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale.

Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija.

Ljudsko tijelo – Wikipedia

Everzija je pokret tabana dalje od srednje ravni. Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Motion na Wikimedia Commonsu.

Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani.

Openstax college at Connexions. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.